Heb je een vraag? Bekijk hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op via +31(0)6 83 10 68 80 of stuur een e-mail naar [email protected].
Wat is mediation?
Letterlijk vertaald betekent mediation ‘bemiddeling’.
Bij mediation probeer je samen met de andere partij(en) tot een gezamenlijke oplossing te komen onder begeleiding van een mediator. Een mediator zorgt er als neutrale en onafhankelijke derde voor dat je kunt vertellen wat je dwars zit, dat je elkaar weer kunt horen en er samen uitkomt. Ieders behoeften, zorgen en wensen komen op tafel en worden zorgvuldig afgestemd.
Een mediator helpt je om er samen weer uit te komen en rust en vertrouwen terug te krijgen. Een mediation wordt altijd gevoerd op vrijwillige basis. Alle participerende partijen kiezen bewust en vrijwillig voor mediation, omdat zij gezamenlijk tot een duurzame oplossing willen komen.
De mediator legt partijen geen beslissing op: partijen houden de regie over de oplossing in eigen hand.
Bij welke soorten conflicten is mediation mogelijk?
Mediation is inzetbaar bij veel verschillende soorten conflicten. Het kan gaan om een conflict tussen mensen, tussen organisaties of tussen personen en organisaties. Bijvoorbeeld een echtscheiding, arbeidsconflict, burenruzie of conflict met de overheid.
Terzijde Mediation is gespecialiseerd in arbeidsmediation en familiemediation.
Is mediation geschikt in mijn situatie?
Mediation is geschikt als:
Mediation werkt niet of minder goed als:
Door het invullen van deze zelftest kun je onderzoeken of mediation geschikt is om jouw conflict op te lossen.
Waarom een MfN-registermediator inschakelen?
Een MfN-registermediator is een mediator die voldoet aan alle eisen die het MfN-register aan haar leden stelt. MfN staat voor Mediatorsfederatie Nederland. Kies altijd een MfN-registermediator, dan weet je zeker dat zij een gecertificeerde opleiding heeft gevolgd en jaarlijks zorgt dat haar kennis up to date is door het volgen van vakopleidingen.
MfN-registermediators krijgen hun kwaliteitslabel niet zomaar. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen, voordat ze ingeschreven worden in hét Nederlandse kwaliteitsregister van mediators.
Door scholing en toetsing blijven MfN-registermediators constant werken aan hun kwaliteit. Handig, want dat geeft de zekerheid van een professionele mediator die up to date, ervaren en bekwaam is. Het mediationproces is transparant en je kunt van de houding en het gedrag van een mediator op aan. Daarnaast vallen MfN-registermediators onder het klacht- en onafhankelijk tuchtrecht voor mediators, een belangrijke waarborg voor gebruikers van mediation.
Welke kwaliteiten maken iemand een goede mediator?
Een goede mediator dient te beschikken over een aantal verschillende kwaliteiten. Een van de belangrijkste basiswaarden en uitgangspunten voor het handelen van de mediator is het waarborgen en bevorderen van de zelfbeschikking van partijen.
Daarnaast zorgt de mediator voor het opbouwen van een respectvolle en vertrouwenwekkende werkrelatie, handelt hij met inachtneming van de morele basiswaarden en gedragsregels die gelden vanuit de beroepsgroep voor mediators.
De mediator is onpartijdig, hij motiveert partijen voor deelname aan mediation en stimuleert partijen tot samenwerking.
Het reguleren van het mediationproces, het verbeteren van communicatie, het kweken van wederzijds begrip, conflictkwesties helder krijgen en behandelen, oplossingen laten vinden en overeenstemming laten krijgen door partijen zijn allemaal taken van een mediator.
Hoewel een goede mediator zich niet met de inhoud van het conflict bemoeit, is er afhankelijk van het soort conflict, wel kennis nodig van bijvoorbeeld de ontwikkelingspsychologie van kinderen en juridische en fiscale aspecten die bijvoorbeeld bij een echtscheiding of een arbeidsconflict komen kijken. De mediator informeert over mogelijkheden zodat partijen zelf, op basis van de juiste informatie, beslissingen kunnen nemen.
Voor inhoudelijk advies zal een mediator partijen verwijzen naar derden, zoals een financieel specialist, (ortho)pedagoog, een notaris of een advocaat. Een mediator moet immers zijn neutraliteit bewaken en zal geen inhoudelijke adviezen geven.
Is online mediation mogelijk?
Ja, dit behoort tot de mogelijkheden mits:
Kunnen gemaakte afspraken worden herzien?
Dit is mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer je in het verleden bent gescheiden en omstandigheden zijn veranderd kan het herzien van afspraken wenselijk zijn. Bij veranderde omstandigheden kun je denken aan de leeftijden van de kinderen, nieuwe partners, wijziging van inkomen.
Terzijde Mediation kan helpen bij het maken van berekeningen en afspraken weer up-to-date te maken en vast te leggen.
Wat is gesubsidieerde mediation, gesubsidieerde rechtsbijstand of een toevoeging?
Gesubsidieerde mediation ofwel gesubsidieerde rechtsbijstand noemen we een toevoeging. Als je een toevoeging krijgt, betaalt de overheid een deel van de kosten voor het mediationtraject. Het andere deel betaal je zelf. Dit noemen we de eigen bijdrage.
Mogelijk geldt ook een gereduceerd griffierecht. Het kan zijn dat de ene partij wel in aanmerking komt voor een toevoeging en de andere partij niet. Voor de mediation heeft dat geen gevolgen.
Klik hier voor meer informatie over gesubsidieerde rechtsbijstand.
Florijnweg 13-15
6883 JN Velp (Gld)
KVK 09111120
btw NL815097499B01